Milyen a jó csapatépítő?

2018-12-01 12:43:09

Az elmúlt 10-15 évben a csapatépítők száma nagyon megnövekedett. Ennek a legfontosabb oka az, hogy rájöttek a teljesítménynövelő hatására. A munkatársak a közös élmények miatt jobb kapcsolatot ápolnak egymással, ezáltal jobban dolgoznak együtt és így nő az eredményességük.

A csapatépítő tréning által fejlesztett főbb készségek, területek:
alkalmazkodás egymáshoz, bizalomépítés, kommunikáció, együttműködés, motiváció, döntéshozatal, konfliktuskezelés, időgazdálkodás, stresszes helyzetek kezelése, vezetői készségfejlesztés.

A csapatépítő jellegét több tényező határozza meg. Fontos, hogy mennyien vesznek részt a programon, a résztvevők milyen rég óta dolgoznak együtt, mennyire sportosak a kollégák, a csapatépítőnek mennyire kell fókuszálnia a cég specifikus céljaira…

A csapatépítők folyamata általában azzal indul, hogy a résztvevők megismerik a szabályokat. Ez után következik a legfontosabb rész, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményes és jó hangulatú csapatépítő legyen. Minden résztvevőnek azonosulnia kell a feladattal és akarnia kell, hogy jól sikerüljön annak megoldása. Ez ugyan úgy igaz a cégen belüli vezetőkre, mint a többi munkatársra. El kell fogadni, hogy csapatjáték van és bizonyos feladatrészeknél más-más tag erősségei fognak kidomborodni.

Egy csapatépítő megmutatja, hogy a csapatmunkában valaki mennyire aktívan veszi ki részét, feltárja, hogy miként működik a csapat, hogyan kommunikálnak a tagok, mennyire kreatívak a részvevők, a tagok milyen visszajelzéseket adnak egymásnak, konfrontáció esetén, hogyan oldódik meg a probléma…

Természetesen ehhez támogató környezetre van szükség. Fontos, hogy mindenkinek legyen megfelelő a program - vagy a program egy része - és az összes munkatárs ott legyen. Egy jól megszervezett és lebonyolított csapatépítőnek számtalan hozadéka lehet. Építi a csapatmorált, jobban megismerjük a működést és a részvevők személyiségét, bizalom alakul ki a csapattagok között és rugalmasabbá válnak egymással szemben a kollégák.

Kinti vagy benti program legyen?

Az időjáráson kívül több szempont is meghatározhatja azt, hogy hol legyen a csapatépítő.

Ha bevállalós a csapat, akkor tökéletes lehet egy kinti helyszínen megszervezett, mozgással egybekötött csapatépítő. Ez egy különállóan szervezett, egynapos alkalomra is tökéletes vagy akár egy több napos tréningen a résztvevők felrázására is nagyon alkalmas. Amennyiben a sportos programokat ki kell húzni, számtalan beltéri megoldás létezik arra, hogy a csapatépítő ne csak egy összejövetel legyen, hanem valóban CSAPATÉPÍTŐ.

 

Jobcapital csapatépítő 2018

Számunkra fontos volt, hogy ne az irodában, sőt ne is a városban legyünk. Ki szerettünk volna mozdulni kicsit a megszokott környezetünkből. Ismerősök javaslatára a Karl sörfőzdére esett a választásunk helyszínként. A csapatunkba több új kolléga is érkezett, ezért fontos volt, hogy ismerkedős, laza, kötetlen csapatépítőnk legyen.

A Karl sörfőzdében lehetőségünk volt elkészíteni a saját ízlésünkhöz passzoló sörünket, amelynek készítési folyamatában a kitalálástól kezdve, a főzésen keresztül a címketervezésig mindenben részt vehettünk.

Már a helyszínre való lejutásunk is jó hangulatban telt és minden kolléga élvezte, hogy kicsit kimozdulunk közösen. A helyszínen az egész folyamat egy 7 tételes sörkóstolóval indult, amelynek a végén Karl Ákos sörfőzőmester vezetésével sikerült kialakítanunk a saját sörünk stílusát. Az alkohol foktól kezdve, a sör stíluson át az ízesítésig mindent mi állítottunk össze, amelyből elkészült a recept.

Ez után kezdődött a nagyjából 8 órás főzési folyamat. A darálástól kezdve az adagolásig és kevergetésig mindenben részt vettünk felváltva, attól függően, hogy kinek melyik folyamat volt testhezállóbb.

Több hét után elkészült a sörünk, amely készen állt a palackozásra. Ez idő alatt kellett kitalálnunk a sörünk nevét és a címke kinézetét, amelynek kivitelezésében a Karl-csapat segített, valamint a palackok felcímkézését is ők végezték.

A végeredmény pedig egy fantasztikus Mandarinos white ale sör lett, ami a BeerCapital nevet kapta.

A Csapatunk nagy része hölgyekből áll, akik közül nem mindenkit kötött le a sörfőzés folyamata. Ezért ők a sörfőzde szakácsával közösen az ebéd elkészítésében vettek részt: kenyeret sütöttek, és a szakács keze alá dolgoztak.

Az ebéd után pedig egy Jobcapital kérdőív játékkal zártuk a csapatépítőnket, ami élvezetes lezárása volt az egész napos programunknak.

A csapatépítőnk elérte a célját és valóban sikerült még inkább csapattá kovácsolódnunk. Az új kollégák is jobban megismertek mindenkit, így a cégen belüli együttműködés még gördülékenyebb lett. A közös élmények által az eddigieknél még jobb lett a kommunikáció, de a bizalom és az egymáshoz való alkalmazkodás is. Elmondhatjuk, hogy egy csapatépítőnek valóban teljesítménynövelő hatása van.