Határátlépés...Tények kontra tévhitek

2020-04-22 15:25:01

Tőlünk nyugatabbra (is) elkezdtek a vírus okozta szigorításokon lazítani, ám ez még messze nem jelenti azt, hogy minden azonnal visszatér a rendes kerékvágásba, ráadásul még mindig vannak tévhitek, amiket szeretnénk eloszlatni, így ezeknek járunk most utána. Fontos: a lenti tartalmak a neten történt megjelenés pillanatában abszolút igazságtartalommal bírnak, ám mivel gyorsan változnak az események, ezért könnyen lehet, hogy mire Te elolvasod őket, addigra már (akár újabb) változás állt be velük kapcsolatban!

„Csak negatív vírusteszttel lehet pl. Ausztriába utazni.”

Ez abban az esetben igaz, ha valamiért sürgős/elengedhetetlen dolog miatt kell a sógorokhoz utaznod, és a határon még pluszban alaposan meg kell indokolnod, hogy miért akarod ezt megtenni. Amennyiben nincs nálad ilyen papír, akkor szinte biztos, hogy visszafordítanak a határon talán még akkor is, ha pl. ausztriai házastársad/élettársad van (bár mivel ilyen esetben most volt némi engedmény, így érdemes lehet a megfelelő hatóságoknál érdeklődni!). A munkavégzés céljából történő kiutazáshoz azonban nem szükséges negatív eredmény, az viszont igen, hogy a munkáltatód által kitöltött, direkt erre a célra rendszeresített nyomtatvány minden egyes alkalommal Nálad legyen. Ha ennek eleget teszel, akkor nyugodtan tudsz menni Ausztriába dolgozni.

„Ha kimegyek Nyugatra, egyből karanténba kerülök.”

Szálazzuk szét a dolgot! Amennyiben ingázó vagy, és megvan erről a papírod, akkor pl. Ausztriára ez nem vonatkozik – minden más esetben viszont szinte biztosan „Igen” a válasz. Németországban is hasonló a helyzet, ott ugyanakkor egy húsvét előtti rendelkezés miatt 14 napos karantént vezettek be az országba belépők számára, és noha az ingázókra ez (elvileg) nem vonatkozik, de látni-hallani, hogy nem minden tartományban alkalmazzák ezt egységesen (pl. Bajorországban is előfordult nemrég, hogy egy munkavégzés céljából kiutazott kollégát azonnal 2 hetes karanténra utasítottak, de egy másikkal szemben az elzárást nem rendelték el…). Két javaslat itt mindenképpen ajánlott: egyrészt a kiutazás előtt mindenképpen tájékozódj egy kinti illetékes szervnél az aktuális helyzetről, másrészt előzetesen győződj meg róla, hogyha karanténba is kerülsz, akkor biztosítva legyen számodra a hely, ahol megtudod várni azt a bizonyos két hetet.

„Ha hazajövök, biztos a karantén.”  

Ausztriai ingázó vagy, és nem egy vesztegzár alatt lévő területről jössz? Megvan a fent említett érvényes dokumentumod? Ha kétszeres „Igen” a válasz, akkor nem kell itthon elkülönítened magad. De ha onnan egy eleve elzárt területről jössz, akkor viszont rendezkedj be otthon 14 napra. Németországból érkezel haza? A négy fal közötti kéthetes tartózkodás vár Rád…

„Nem lehet kint a mostani helyzetben munkát vállalni.”

Ez nem igaz. A munkaerő szabad áramlásáról szóló rendelkezéseket nem függesztették fel, ám bizonyos mértékig egyelőre korlátozták őket. Ne feledd: az országon belüli mozgás továbbra is lehetséges, ergo ha Te kint élsz, és munkát kell váltanod/vállalnod pl. Ausztriában/Németországban, akkor ez (amennyiben sem Te, sem a cég nincs vesztegzár alatti területen) igenis lehetséges, méghozzá karantén nélkül. És mi van akkor, ha itthonról szeretnél (ismét) nekiindulni? Így van, fent leírtuk!

Akármi is történik azonban, arra mindenképpen figyelj (a mostanában sokat hangoztatott jelszavakon felül), hogy:

-        higgadt, nyugodt fejjel gondolkodj,

-        a megfelelő dokumentumok és iratok legyenek Nálad

-        megbízható forrásokból tájékozódj,

-        tudnod kell mindazt, mire figyelj odakint,

-        és legyél tisztában azzal, hogy az élet még mindig nem tért vissza a rendes kerékvágásba!
Lendvay Lajos
Jobcapital