Korlátozások enyhítése Ausztriában és Németországban

2020-04-20 19:33:12

Ahogyan ígérték, be is tartották: közvetlenül húsvét után a sógoroknál és a németeknél is bejelentették, hogy bizonyos mértékig lazítanak a vírus miatt most érvényben lévő szabályokon, ám kivétel nélkül azt is kijelentették, hogy készek arra, hogy adott esetben ismét (akár újabb) szigorításokat vezessenek be! Alább láthatjátok a legfontosabb intézkedéseket.

Ausztria

-        Április 14. (kedd) óta nyitva lehetnek a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, továbbá a benzinkutak, zárt autómosók, autó- és kerékpárszerelő műhelyek, az építőanyag-, vas- és faipari üzletek, barkácsáruházak, kertészetek, valamint a zálogházak és ékszerboltok is.
-        Ugyanakkor szigorú biztonsági intézkedéseket kell végrehajtani: tartani kell a távolságot egymástól továbbra is (min. 1 méter), kötelező az arcmaszk használata (ez egyébként a tömegközlekedésre is igaz!), a kisebb üzletekben 20 négyzetméterre csak 1 vevő juthat, a nyitvatartási időt 07:40-19:00 közé korlátozták.
-        Megszűnt továbbá a Tirol tartomány egészét érintő karantén, ám néhány ottani település esetében az izoláció továbbra is fennáll.
-        Tervezik továbbá, hogy május elejétől engedélyezik a bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek, fodrászatok újranyitását is – természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett.
-        A turizmus, vendéglátás esetén jelenleg kevésbé látszik a fény az alagút végén, ám ha minden jól alakul, akkor május közepén újra kinyithatnak a szállodák, vendéglátóhelyek is.
-        Nagyobb rendezvények megtartása ugyanakkor (néhány egészen kivételes helyzettől eltekintve) augusztus 31.-ig tilos.
-        Az iskolák továbbra is zárva maradnak.

Németország

-        Az eddig is érvényben lévő érintkezési korlátozásokat május 3.-ig meghosszabbították.
-        Maszk használata nem kötelező, de „erősen ajánlott” mindenki számára.
-        Nagyobb rendezvények megtartása (néhány egészen kivételes helyzettől eltekintve) augusztus 31.-ig bezárólag tilos.
-        Kinyithatnak ugyanakkor április 20.-tól (jövő hétfő) a 800 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, az autókereskedések, könyvesboltok, újságosstandok is, ám a 1,5 méteres távolságot egymástól mindenkinek tartania kell!
-        A turizmus, vendéglátás, valamint a sportlétesítmények számára továbbra sincs most előrelépés, ugyanakkor a fodrászatok május 4.-től ismét kinyithatnak.
-        A külső határokon jelenleg érvényes előírásokat, ellenőrzéseket további 20 nappal, május 4.-ig meghosszabbították.
-        Az óvodák, bölcsődék, alsó tagozatos iskolák zárva maradnak, május 4.-től azonban újraindul a tanítás a felső tagozatosoknak, az érettségire készülőknek és azoknak, akik jövőre záróvizsgát tesznek.
-        A szövetségi kormányzat ugyanakkor bizonyos esetekben (pl. boltok, iskolák tekintetében) nyitva hagyta a lehetőséget a tartományok számára, hogy azok a saját helyzetükhöz igazítva hozzanak szabályokat!

Összefoglalva elmondható, hogy az első lépéseket Nyugaton megtették a normális élethez való visszatérés kapcsán, ugyanakkor elmondták azt is, hogy:

-        az alapvető korlátozások (megsértésük esetén pedig a szankciók) továbbra is érvényben maradnak, így kérik azokat betartani,
-        a kialakult helyzeteket bizonyos időközönként újraértékelik (általában 2 hetes időintervallumokról beszélünk),
-        amennyiben szükséges, akkor új döntéseket fognak hozni – és ha rosszabbodna a helyzet, akkor ismét szigorítások jönnek!

Mi pedig továbbra is azt mondjuk, hogy (akárhol is vagy éppen) tartsd be a szabályokat, vigyázz másokra is, hiteles forrásokból tájékozódj, és ha teheted, akkor maradj otthon!Lendvay Lajos
Jobcapital