Változások Ausztriában és Németországban

2020-05-05 08:23:47

Annyi szabadság, amennyi csak lehetséges, és annyi korlátozás, amennyi szükséges – ez a mottója Ausztriának a korlátozások folyamatos enyhítése kapcsán, és ugyanezt el lehet mondani Németország kapcsán is. A múltkori bejelentések után az újabb lazításoknak járunk utána, és megpróbálunk egy picit a jövőre nézve is kitekinteni.

Ausztria

-        A múltkori kijárási korlátozások április 30.-ig maradtak érvényben.
-        A maszkok viselésére vonatkozó szabályok nem változtak, hanem továbbra is érvényben vannak!
-        Május 1-től a nem egy háztartásban élő személyektől az 1 méteres távolságot be kell tartani.
-        Egy nyilvános helyiségben legfeljebb 10 ember tartózkodhat, amennyiben az 1 méteres távolság betartása biztosítható.
-        Május 2. után kinyithattak a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek, csakúgy, mint a fodrászatok és kozmetikai szalonok.
-        Május 15-én ismét újra kinyithatnak az éttermek és a vendéglátóhelyiségek is, de elég szigorú szabályokkal:
o   Legfeljebb 23 óráig lehetnek nyitva,
o   ajánlott előre asztalt foglalni, a csoportos foglalás nem lehetséges,
o   asztalt a vendégek nem választhatnak, a beosztásról a személyzet fog dönteni,
o   egy asztalnál csak négyen ülhetnek plusz a gyermekek,
o   az asztalok között legalább 1 méteres távolságnak kell lennie,
o   a vendégek az étteremben nem állhatnak, csak ülhetnek, a pultnál nincs kiszolgálás,
o   a személyzet tagjainak a vendégekkel történő kontakt során maszkot kell hordaniuk, ez a szabály vendégekre azonban nem vonatkozik.

-        Az állatkertek, kinti látványosságok május 15-től nyithatnak ismét ki.
-        Május 18.-án újraindul az oktatás az iskolákban, a gyerekek 2 csoportra lesznek osztva (az egyik csoport hétfő-szerda, a másik csütörtökön és pénteken lesz az intézményben, az utána jövő héten pedig a sorrend megcserélődik).
-        A szálláshelyek, uszodák, fürdők, fitnesz- és konditermek pedig május 29-től fogadhatnak ismét vendégeket.
-        A határellenőrzésre vonatkozó rendelkezések május 31.-ig továbbra is érvényben maradnak.
-        A sógoroknak az óvatos lépések ellenére is az a céljuk, hogy a turisztika újrainduljon, és hogy már idén lehessen nyaralni Ausztriában, de eddig úgy néz ki, hogy ebben ők maguk lesznek a leginkább érintettek, ugyanis a külföldi turisták előtti határnyitás egyelőre nem lesz opció – sőt, az osztrák kancellár már a múltkor kijelentette, hogy ő maga a nyári szabadságát belföldön fogja eltölteni, és ugyanerre buzdít mindenkit. A legfrissebb fejlemények szerint egyfajta nyitás „belátható időn belül” valamikor mégis lehet, de addig még sok víz lefolyik a Lajtán.
-        A mostani szabályok összességében június végéig érvényesek, és addig is folyamatosan figyelik, értékelik a hatásukat, és ha szükséges, akkor jönnek a módosítások!

Németország:

-        Április 27.-től kezdve az összes tartományban maszkviselési kötelezettséget vezettek be. A tömegközlekedés igénybevételekor, illetve a kiskereskedelmi üzletekben kell az embereknek a szájukat és az orrukat eltakaró maszkot, vagy ahelyett sálat, kendőt viselniük. Ennek megszegése büntetést von maga után, a mértéke várostól/tartománytól eltérő (különösen Bajoroszágban van nagy szigorúság, ott 150 EUR az első büntetés mértéke, és komoly visszaesés esetén akár 5000 EUR-t is követelhetnek).
-        A kötelező maszkviselés bevezetése ellenére továbbra is arra kérik (bizonyos helyeken és esetekben pedig kötelezik) Németországban az embereket, hogy:
o   a lakásukon kívül ne csoportosuljanak,
o   a saját háztartásukban élőkön kívül egy embernél többel egyszerre ne tartózkodjanak ugyanazon a helyen,
o   és mindenki mástól legalább 1,5 méteres távolságot tartsanak.
o   Ezek a szabályok június 5.-ig érvényben maradnak!

-        Múzeumok, állatkertek, illetve a 800 négyzetméternél nagyobb üzletek országszerte ismét kinyithatnak.
-        A korábbi rendelkezések túlnyomó többsége (mint pl. határellenőrzés) továbbra is érvényben maradnak.
-        Fontos: mivel tartományonként bizonyos dolgokban vannak eltérések (pl. iskolák, óvodák, illetve hotelek és vendéglátóhelyiségek újranyitása), ezért javasolt ezeknek pontosan utánanézni!
-        Határnyitásra a turisták előtt jelen állás szerint Németországban sem lehet egyelőre számítani, sőt, a külügyminiszter szerint idén „normális szabadság” sem várható – könnyen lehet tehát, hogy az ottani turizmust is az ott élőknek kell majd első körben beindítaniuk. Igaz, a németek sem tettek még le arról, hogy (természetesen a megfelelő keretek között) mégiscsak lehessen normálisan pihenni, ennek azonban most még nincs realitása.

És ahogyan Ausztriában, úgy Németországban is elmondták az illetékesek, hogy folyamatosan figyelik a történéseket, és ha szükséges, akkor azonnal beavatkoznak – ez pedig történhet pozitív, de akár negatív irányban is. Ugye tudjuk, hogy ez mit jelent?!
Lendvay Lajos
Jobcapital