Miért magyar kölcsönző cégen keresztül menj külföldre dolgozni?

2019-02-05 16:35:35

Rengeteg vita folyik arról, hogyan érdemes nekivágni a külföldi munkavégzésnek. „Csináld magad?” Csapódj egy ismerősökből álló társasághoz? Vagy inkább biztosra mennél, és szakemberekre bízod a dolgot? Akkor ez a bejegyzés elsősorban Neked (is) szól!

Miért érdemes itthoni kölcsönzőcégen keresztül külföldre menni dolgozni? 

- Elég jelentkezned egy hirdetésükre.

A kölcsönző cégek figyelnek arra, hogy hirdetéseikben a feladatok, elvárások, juttatások egyaránt szerepeljenek. Érdemes tehát az ő hirdetéseiket választanod, hiszen elég lehet két kattintás, és nemcsak a fontos információkat tudhatod meg, hanem egyből jelentkezhetsz is – és már el is indult a folyamat!

- Kommunikáció anyanyelven.

Az ilyen cégek egyik óriási előnye az is, hogy velük az anyanyelveden tudsz végig kommunikálni, mindegy, hogy az első interjúról vagy már a későbbi kinti kapcsolattartásról van szó. És noha kint már Neked kell a munkádat elvégezni, mégis gondolj bele, hogy mekkora segítséget jelenthet már az (még ha rendelkezel is jó idegennyelvtudással), hogy pl. a kiutazásig szinte biztosan nem kell a különböző nyelvjárású külföldi kollégákkal kommunikálnod (és addig is van időd akár nyelvileg trenírozni magad!).

- Szállás.

A legtöbb külföldi cégnek nincs saját szállása, és ha saját magadnak akarod ezt intézni, akkor az sok időbe és akár horribilis összegekbe is kerülhet. A kölcsönző cég „juttatásai” között azonban a szállás biztosítása is szerepelni szokott. Időt, energiát, és persze pénzt is spórolsz vele, ha rájuk hagyatkozol!

- Fizetés.

Ha munkerő-kölcsönzőn keresztül mész kiküldetéssel dolgozni, akkor a bér tekintetében is számíthatsz pozitívumokra. Az itthoni bejelentés miatt alacsonyabb szja-t fogsz idehaza fizetni, és a külföldi országban is kevesebbet fogsz adózni – ergo több lesz a nettó béred, mint a kinti jogviszonnyal. Az pedig egy tévhit, hogy Ausztriában elesel a 13. és 14. havi fizetéstől, ha kölcsönzőcég alkalmazottja vagy! Ezt ugyanúgy megkapod, mintha saját állományú munkavállaló lennél. És arról még nem is beszéltünk, hogy pl. a németországi adórendszer miatt mennyi lehet a havi nettó béred, ha mondjuk az 1-es adóosztályba kerülsz…

- Nem engedik el a kezed.

A kölcsönző cég törekszik a Veled való kinti kapcsolattartásra, és bár a kollégák a nap 24 órájában nem lesznek mindig elérhetőek, de szinte bármilyen megoldandó probléma esetén igyekeznek segíteni. Így van ez egy olyan esetben is, amikor pl. rajtad kívülálló ok miatt megszűnik a helyed – ilyenkor (ha van rá igényed) a lízingcég megpróbál a lehető legrövidebb idő alatt egy másik, számodra releváns pozícióban elhelyezni.

+1 Rövid és hosszú távon is megéri.

Pár hetet szeretnél csak a nyáron kint lenni? Vagy hosszú távon tervezel? A lízing cégek profiljába mindkettő beleillik. Ha jól végezted a munkádat helyettesként a szabadságolások alatt, akkor nemcsak a külföldi cég, hanem a kölcsönző is „megjegyzi a neved.” Amennyiben ténylegesen kint szeretnél maradni és dolgozni, akkor a kollégák az első pillanattól kezdve a szerződéskötésen át egészen akár a partnercégükhöz való átadásig segítenek, hiszen nekik is ugyanaz az érdekük, mint Neked: az első kattintástól a sikeres munkavégzésig eljutni (win-win!).

 
Írta:
Lendvay Lajos
Recruitment Consultant
Munkaerő-kölcsönzés (külföld)