Svájcban dolgoznál? Pro és Kontra

2020-05-26 09:54:07

Pro - kontra sorozatunkban utoljára Svájc kapcsán vesszük górcső alá az érveket és ellenérveket.

Pro:

-        Kis ország: Nagyjából fele akkora, mint Ausztria, ráadásul nem is „hosszan elnyúló”, hanem jóval koherensebb elrendezésű, ahol kitűnően megférnek a csokik, órák, bicskák, bankok mellett a nagy lehetőségek is.

-        Jó közlekedés: Repülő, autó, vonat – majdhogynem teljesen mindegy, melyiket választjuk. Az autópályák és a megfelelő mennyiségű és minőségű utak segítségével nem kell sok-sok órát utazni, mire egyik helyről elérünk a másikba. A vonatozás pedig már önmagában egy hatalmas élmény azért is, mert az út során szabadon gyönyörködhetünk a tájakban (és közben fejben hangolódhatunk éppen a munkára, vagy ellenkezőleg: kiszellőztethetjük a műszak után a fejünket).

-        Fizetések: Így van, elérkeztünk a talán legfontosabb ponthoz – mindannyian tudjuk, hogy „mennyi lehet az annyi”, és teljesen mindegy, hogy kishazánkhoz, esetleg Ausztriához vagy Németországhoz hasonlítjuk (nem is beszélve a devizanemekről!), pontosan tisztában vagyunk vele, hogy busás összeg üti a markunkat (és mindjárt kiderül, hogy erre miért is lesz nagy szükségünk).

-        Körülmények: Ausztria és Németország kapcsán is érintettük már ezt a témát, de mintha Svájcban erre még egy lapáttal rátettek volna. A tisztaság és a rendezettség elképesztő, a közbiztonság messze az egyik legjobb (nemcsak) Európában – elmondható tehát, hogy vigyáznak az értékeikre, és ebből mindenki profitál. 

-        Ha itt sikerül, akkor bárhol sikerülhet: Amennyiben Ausztria egy remek „ugródeszka”, akkor ehhez viszonyítva Svájc egyfajta magasabb szintű fokmérő lehet a külföldi élet és munkavállalás kapcsán – ezalatt azt értjük, hogyha itt meg tudod vetni stabilan a lábad, akkor onnantól kezdve a világ szinte bármelyik pontján képes lehetsz megállni a helyed. Természetesen nem állítjuk, hogyha valamiért ez nem sikerülne, akkor alkalmatlan vagy a külföldi életre (sőt, éppen ellenkezőleg, mert máshol ettől még simán összejöhet a dolog), de az „alpesi siker” könnyen újabb sikereket szülhet!

Kontra:

-        Távolság: Egy Sankt Gallen-Sopron távolság alsó hangon is legalább 700 km autóval – és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy aligha könnyíti meg a dolgodat, hogy lehetőséged van egész Ausztrián át hazaérni, vagy bejárod Bajorország szinte teljes déli részét, mielőtt a sógorokhoz belépsz. Igen, tudjuk, hogy ott vannak a repülőjáratok, de azok sem olcsók, és a pár óra az a levegőben is pár óra. Következtetés: ha odakint vállalsz munkát, akkor a hazajövetel szempontjából ne nagyon számíts arra, hogy minden hétvégén összejön.

-        Munkavállalás folyamata: Svájc nem EU-tagállam, ezt mind tudjuk. Alapvetően munkavállalási engedély sem (mindig) szükséges. Ha hosszútávon tervezel, akkor mindenképpen kell a tartózkodási engedély (Aufenhaltsbewilligung). Tisztában kell lenned azzal is, hogy egyes munkaköröknél időnként bevezethetnek kontingenst, azaz mennyiségi korlátozást (ilyenkor gyakorlatilag nincs felvétel). Azt is jó, ha tudod, hogy Svájcban is sokszor tegnapra kell a munkaerő, hogy a munkaadók – hiába a jó közlekedés – leginkább csak az egy adott kantonon belül élő dolgozók felvételét preferálják (ezzel a felfogással nemcsak a kantonon, hanem az országon kívül tartózkodók helyzetét sem könnyítik meg), és hogy aki rendelkezik Arbeitszeugnis-al („ajánlás”, „igazolás a korábbi munkáltatódtól”), az mindig előnyben van azzal szemben, akinek ez nincs meg.

-        Megélhetés: És akkor itt most felvesszük azt a fonalat, amit a fizetésnél elhagytunk. Egy szó, mint száz: nagyon komoly ára van az ottani magas, ténylegesen minőségi életszínvonalnak. A németeknél már javasoltuk, milyen elv mentén érdemes a megkeresett pénzzel bánni, és itt is csak azt tudjuk mondani, hogy nem árt, ha az ember élére állítja a frankokat.

-        Lakhatás: Sok tekintetben hasonló a helyzet, mint Ausztriában és/vagy Németországban – itt sem egyszerű saját lakáshoz jutni, a bérlés esélyei kétségtelenül jobbak. Egyfajta áthidaló megoldás lehet (főleg, ha pl. Svájc északi, északkeleti részén van a munkahelyed), ha a szállásod/lakhelyed a sógoroknál vagy a németeknél van, és csak dolgozni jársz át, minden mást pedig a szomszédos országban intézel (vagy éppen pont fordítva!); ebben az esetben azonban bejön a képbe két másik fontos tényező: a benzinköltség és az idő…

-        Nyelvismeret: Ehhez csak annyit tudunk mondani, hogy egy olyan országban, aminek négy hivatalos nyelve is van, és ahol a „Hochdeutsch” egyfajta ismeretlen fogalom, ott ténylegesen alacsony az esélye annak, hogy idegennyelv-tudás nélkül jó munkalehetőséget fogsz találni.

 

Picit összegezve a minisorozatunk írásait, annyit mindenképpen elmondhatunk, hogy akárhogy is döntesz, nem lesz egyszerű sem a külföldi munkavállalás, sem az ottani élet. Nagyon jó lehetőségeket tartogathat (minden szempontból), de sok nehézséggel is együtt jár. Reméljük, hogy sikerült támpontokat adnunk Neked a fontos kérdésekben. Ha pedig úgy érzed, hogy mindezeken felül még további segítségre van szükséged, akkor fordulj hozzánk bármikor bizalommal, hiszen a „Karriered a hivatásunk!”  

 

Lendvay Lajos
Jobcapital